Risken för bråk är större när man är full. Personer som är berusade blir lättare offer för oprovocerat våld än de som är nyktra. Kanske beror det på att man inte har lika bra koll när man är full. Om man är nykter skulle man kanske titta åt ett annat håll eller gå en omväg ifall man möter någon som vill bråka. I berusat tillstånd kan den skyddsmekanismen vara ur funktion.

Det är oftast killar. Killar är oftare inblandade i våldshandlingar än tjejer. 13 procent av killarna och 4 procent av tjejerna i gymnasiets årskurs 2 som dricker alkohol anger att de råkat i slagsmål i samband med att de druckit.

De flesta bråken sker på stan. Vanligtvis är det två jämnåriga killar som hamnar i konflikt. Anledningen till bråket är ofta en småsak, som till exempel att man hejar på fel fotbollslag eller att man råkat gå in i någon. Mycket av våldet sker i anslutning till nattöppna matställen eller i kollektivtrafiken. Det är också vanligt på platser där många ungdomar befinner sig som till exempel på fester, i parker eller under festivaler. Prata med ditt barn om det här och berätta om den bistra verkligheten. Det kan vara bra för din son eller dotter att vara medveten om hur det ligger till för att inte utsätta sig för onödiga risker.

Att hålla sig nykter minskar risken. Ett bra sätt att undvika bråk är att inte dricka alkohol. Alkoholen försämrar inte bara uppmärksamheten utan även förmågan att läsa av en situation. Då är det svårare att upptäcka om någon blir upprörd eller vill mucka gräl. Som berusad är det också vanligt att man känner sig tuffare och säger saker som man annars inte hade sagt. På samma sätt är det också lättare att bli förbannad och ta illa upp. Även om det oftast är fulla ungdomar som drabbas finns det fortfarande en risk om man är nykter. Tyvärr handlar det mycket om att vara på fel plats vid fel tillfälle. Ett gott råd som du kan ge ditt barn är att inte hänga på platser där våld lättare uppstår. Fundera också på det där med tider. Flest fall av misshandel sker mellan klockan 01 och 03 på natten. Alltså kan risken minska att drabbas genom att inte dra runt på stan just då.

Slagsmål