Prata om det. Fråga ditt barn hur planerna för kvällen ser ut, om det kommer att drickas alkohol och hur han eller hon tänker kring det. Berätta hur du ser på drickande och att du inte accepterar att han eller hon dricker alkohol. Tonåringar bryr sig om vad deras föräldrar säger – även om det inte verkar så för stunden. Visa att du finns där som stöd oavsett vad som händer. Det är alltid bättre att ditt barn vet att han eller hon kan komma hem berusad – även om du tycker det är oacceptabelt.

Köp inte ut alkohol. De ungdomar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer. Om du köper ut visar du dessutom att det är okej att dricka även om man inte är vuxen. En del föräldrar tycker att man kan ge sina barn alkohol vid särskilda tillfällen, som till skolavslutningen i nian eller midsommar. Men att varna för alkohol och sedan medverka till att barnet dricker blir rätt konstigt, även om det bara handlar om en kväll. Tonåringar mår allra bäst av att man är tydlig och konsekvent.

Prata med äldre syskon och kompisar. Det vanligaste sättet för tonåringar att få tag på alkohol är genom sin pojkvän eller flickvän, kompisar eller kompisars syskon. Prata med dem över 20 år i ditt barns närhet och hjälp dem att säga nej. Berätta att du förväntar dig att han eller hon är vuxen nog att ta ansvar.

Håll koll. Se till att ditt barn har med sig mobilen, eller att ni på något sätt kan höras av under kvällen. Kanske kan ni i förväg komma överens om några tider då ni stämmer av. Be också ditt barn höra av sig om de flyttar på sig eller om planerna förändras. Se till att du eller någon annan vuxen är nykter så att det finns någon som kan hämta eller hjälpa till om det skulle behövas. Kanske kan du också besöka de platser där ditt barn eller andra ungdomar brukar vara. Gå ihop med andra föräldrar och visa er ute på kvällen. Men prata om det med din tonåring innan så att han eller hon förstår att det inte handlar om att snoka utan att bara finnas tillhands om olyckan skulle vara framme.

Kom överens med andra. Prata med andra föräldrar om vad som gäller kring fester och tider. Har ni olika åsikter ska du inte ändra din ståndpunkt för att de andra tycker något annat. Det är alltid du som förälder som bestämmer vad som gäller för ditt barn. Det är inte hela världen om alla föräldrar inte är överens. Det viktiga är att ni pratat och att du och din tonåring vet vad som gäller i andra familjer.

Föreslå aktiviteter. Det finns massvis med olika saker ungdomar kan göra runt högtiderna. Har man en bestämd aktivitet att se fram emot är risken mindre att man driver runt planlöst på stan.

Stäm av efteråt. Det är bra att vara vaken när ditt barn kommer hem eller stämma av under morgonen därpå. Gör det inte till ett förhör. Visa istället att du är intresserad och att det är viktigt att prata med varandra om vad man gjort och hur man haft det.

Hogtider