Låt diskussionen vänta. Kanske har du själv druckit för mycket någon gång och vet hur det är att må dåligt. I det läget känner man sig varken stor eller stark – oavsett hur gammal man är. Då kan det vara skönt med någon som hjälper till och pratar lugnt. Att bli hysterisk och börja argumentera är inte rätt just då. Se till att den berusade får i sig lite vatten, och ställ en hink bredvid sängen. Låt tonåringen sova några timmar och nyktra till innan ni pratar om det. Men du kan ändå markera att det inte är okej och att du vill diskutera det nästa dag.

Berätta hur du känner. Tycker du att det är oacceptabelt att din son eller dotter dricker så ska du inte hålla inne med det. Visa dina känslor istället för att oroa dig och förarga dig i det tysta. Det blir bara värre. Att gå och vara sur är värre än att säga vad man tycker.

Jag kommer aldrig hem i tid

Det är skillnad på att vara dum och göra något dumt. Att komma hem full betyder inte att din tonåring är dum. Det som har hänt är att han eller hon har gjort något dumt. I tonåren är man extra känslig för folks synpunkter på ens personlighet eftersom man har fullt upp med att finslipa sin självkänsla. Att då bli dömd som dum kan ta ganska hårt. Det är också svårare att ändra på, än om man har ett dumt beteende. Säg »jag tycker det var dumt gjort« istället för »nu var du riktigt dum«.