Både privatpersoner och kriminella nätverk ligger bakom. De som driver den olagliga handeln kan vara både privatpersoner och olika organiserade nätverk. Genom inköpsresor med bil till länder där alkohol är betydligt billigare än i Sverige, förs stora mängder in. Lastutrymmena fylls oftast till brädden med öl, vin och sprit. När tullen stoppar en sådan bil är det inte ovanligt med mer än 1500 liter alkohol i lasten. Väl hemma säljs alkoholen till vem som helst. Om det är ungdomar eller vuxna spelar ingen roll.

Citat Wille

Försäljningen pågår dygnet runt. De som säljer har ofta stora lager hemma, i källare, garage eller i andra förråd. Säljarna håller öppet dygnet runt, alla dagar i veckan och för vem som helst. Deras mobilnummer sprids på skolor och framförallt på nätet. Det räcker med ett mess och säljaren levererar direkt till önskad adress. 

De som säljer till vuxna säljer också till barn. En del vuxna köper billig alkohol från samma olagliga handlare som säljer till ungdomar. Det man kanske inte tänker på är vilka signaler det sänder till barnen. Om föräldern handlar i ett garage blir det svårt att vara trovärdig när man pratar om lagar och åldersgränser. Dessutom uppmuntrar man till en verksamhet som gör det enklare för ungdomar att få tag på alkohol.

 

Citat Petra

 

Det är inte bara alkoholen som kan vara farlig. Olaglig försäljning av alkohol är ett allvarligt brott där straffet är böter eller fängelse. Om en tonåring köper alkohol från langare gör han eller hon alltså affärer med kriminella som ofta även ägnar sig åt annan illegal verksamhet. Det innebär inte bara att man uppmuntrar till olaglig verksamhet utan att relationen i sig kan vara direkt farlig.