Känn dig inte utanför. Om ditt barn skaffar en massa nya kompisar är det lätt att han eller hon blir uppslukad av allt det nya. Som förälder kan man känna sig oviktig och utanför. Det kan göra lite ont ibland, men glöm inte att en förälder alltid är viktig för ett barn. Var istället nyfiken och glad över alla nya vänner som din son eller dotter fått.

Var öppen. Kanske känner du att ditt barns nya kompisar inte är de du själv hade valt. Försök ändå ha en öppen attityd och kom inte med pekpinnar om vilka som är lämpliga att vara med eller inte. Det är ju trots allt ditt barn som ska umgås med dem och inte du. Berätta istället att kompisarna är välkomna hem, så du kan få möjlighet att lära känna dem. Prata också med ditt barn om varför han eller hon vill umgås med just de vännerna. Lyssna utan att döma.

Be om namn och nummer. Det är inte alls konstigt om du vill få reda på numret till kompisen eller kompisens föräldrar. Fråga ditt barn eller kolla upp det själv. Var noga med att förklara varför du vill ha det. Det är ju inte för att du inte litar på ditt barn, utan för att det kan vara bra att ha om något skulle hända. Och ska barnen sova över hos varandra är det alltid bra att stämma av med föräldrarna så allt är okej. Även om det klagas lite kan du vara säker på att ditt barn innerst inne uppskattar att du har koll.