Tonåringar tycker det är fel. Enligt undersökningar tycker de flesta tonåringar att föräldrar som köper ut till sina barn gör fel. Förmodligen tjatar tonåringar ibland för att se var gränsen går, och det behöver inte betyda att de vill att föräldern ska ge med sig. Istället kan din tonåring börja tvivla på vad du menar när du både varnar och ändå köper ut. Att sätta upp regler och hålla sig till dem är ett sätt att visa omtanke. Att släppa dem kan tolkas som att man inte bryr sig.

Citat

Det är olagligt. Som du säkert redan vet är det förbjudet att sälja alkohol till personer under 20 år, såvida personen inte blir serverad på restaurang eller köper folköl där en 18-årsgräns gäller. Den som köper ut alkohol kan straffas med böter eller fängelse. Det är den som förser minderåriga med alkohol som begår brottet, inte den som tar emot den.

Det är ingen garanti för att inte dricka mer – tvärtom. Många vuxna tror att man har bättre koll på vad ungdomarna dricker om man själv köper det. Att det är bättre med några cider än en flaska sprit. Men oftast handlar tonåringars drickande om att berusa sig och inte om att smutta på en cider. Den som får ett par öl eller några alkoläsk hemifrån kommer sannolikt inte att nöja sig med det. Istället kan det bli en bonus till det man ändå planerar att dricka. Det finns inga tecken på att ungdomar undviker att kontakta till exempel langare för att de redan fått några öl hemma.

Alla andra får inte. Många föräldrar är oroliga över att deras barn ska hamna utanför. En vanlig uppfattning hos unga människor är att alla andra får göra saker eller gör saker som man själv inte får. Detta är något som kallas för majoritetsmissförstånd. I verkligheten har de allra flesta unga samma diskussioner med sina föräldrar, och alla föräldrar är lika ängsliga över att deras barn ska hamna utanför. Lösningen är att prata med andra föräldrar i klassen eller bland kompisarna för att komma överens om vad som gäller.