Många unga bygger sin image med alkohol. Fest, uteliv och alkohol är vanliga teman när unga bygger bilden av sig själva i sociala medier. Att visa sig i sammanhang med alkohol kan för många signalera en utåtriktad och framgångsrik livsstil. Ungdomar som använder sociala medier som exempelvis Snapchat, Facebook, Instagram, bloggar eller kollar på videoklipp på nätet, möts ofta av bilder eller statusuppdateringar med ungdomar som dricker alkohol.

Sms minnesluckor

Reklam och budskap om alkohol. Via sociala medier har reklam och budskap om alkohol hittat nya sätt att nå ut till unga. Nätet ger oanade möjligheter att synas för dem som marknadsför öl, vin och sprit. Det som brukar definieras som reklam, med en tydlig avsändare och budskap om att köpa en specifik produkt, är inte längre helt giltigt när det gäller alkoholreklam på nätet. På internet utsätts ofta tonåringar för alkoholreklam trots att sådan reklam inte får rikta sig till personer under 25 år. Många tar också del av alkoholbudskap som deras äldre vänner, bekanta eller exempelvis kändisar sprider i olika sociala medier. Konsumentverket är ansvarig myndighet för tillsyn av alkoholreklam. Till dem kan man vända sig med frågor samt anmäla alkoholreklam.

Hjälp din tonåring att klara sig själv. Över 90 procent av alla internetanvändare mellan 12 och 15 år använder sociala medier. Internet är egentligen inte en farlig plats. Det viktiga är att tonåringar kan klara sig själva i den digitala verkligheten. Prata med ditt barn om hur viktigt det är att värna om sin integritet och att inte kränka någon eller låta sig kränkas. Att man till exempel inte ska skriva taskiga saker, lägga upp bilder på någon annan utan lov eller göra saker i andras namn. Var också tydlig med att allt som skrivs och sägs på nätet inte är sant. Det är bra att lära sig förstå vem som skriver saker och varför. På så sätt får ditt barn förståelse och kan undvika eller hantera situationer på egen hand.

Var nyfiken och intresserad. Många tonåringar upplever att deras föräldrar inte alltid hänger med eller vet hur nätet fungerar. Det kan göra att de inte vänder sig till vuxna om de skulle stöta på problem. Därför är det viktigt att vara delaktig och hålla sig uppdaterad om vad ungdomar gör. Framförallt för att se hur det går till, men också för att finnas där om något skulle gå snett. Med det sagt betyder inte det att du måste sitta och övervaka ditt barn. Det handlar mer om att vara nyfiken och prata om det lite då och då.

Snapchat

Håll dig uppdaterad. Kika gärna in på några av platserna där många ungdomar håller till, som exempelvis Facebook, Snapchat, Instagram, Kik, ASKfm eller Youtube och sätt dig in i hur de sociala flödena fungerar. På bloggportalen.se kan du hitta de mest lästa bloggarna. Eller fråga ditt barn. De allra flesta unga är experter på nätet och visar gärna var man ska hänga eller vilket som är det senaste videoklippet. Du kan också läsa på om hur de olika sociala medierna fungerar och vad man kan göra om ens barn skulle råka ut för problem. Kom ihåg att även om ditt barn vet mer om nätet än du själv, är det fortfarande du som har störst erfarenhet av normer, regler och faror.

Sätt gränser och bestäm vad som gäller.  Som förälder är det du som bestämmer vad som är okej och inte. Det är aldrig bra att gå in på sidor som inte är lämpliga för unga. Var tydlig med vad du tycker är rimligt, och sätt tidsgränser om du tycker att det behövs. Prata också om vilken information man bör lägga upp. Många sociala medier kräver en viss personlig information som säkerhet eller för att tjänsten ska fungera. Gör ditt barn medvetet om hur och när man ska lämna ut saker om sig själv. Ett enkelt tips är att bestämma att ditt barn inte lämnar ut information som adress, skola, telefonnummer eller bilder av sig själv utan att stämma av med dig först.

Rapportera om ditt barn råkar illa ut. Om du skulle få reda på att ditt barn blivit utsatt för något på nätet är det viktigt att vara ett bra stöd. Oavsett vad det gäller ska du inte döma eller skuldbelägga. Lyssna på ditt barns berättelse och försök att inte låta dina egna känslor ta över. Om det som hänt inte är acceptabelt ska du självklart anmäla det. På de allra flesta sidor finns en knapp som man kan klicka på för att anmäla en kommentar eller bild. Skulle det röra sig om något olagligt kan du göra en polisanmälan. I den mån det går kan du också prata med alla inblandade.

Sms conversation

Tänk på att allt kan bli offentligt. Sociala medier växer i rasande takt och olika forum samverkar med varandra. Det gör att man kan dela med sig av bilder och tankar till i stort sett hur många människor som helst. Sådant som publiceras på nätet kan finnas kvar länge, och är ofta svårt att ta bort. Även om bilden försvinner, finns ingen kontroll på vem som kan ha använt den eller delat den vidare. Därför är det viktigt att förstå innebörden av att publicera saker. Diskutera gärna vad som är lämpligt. 

Instagram

DESSUTOM KAN MAN FÅ TAG PÅ ALKOHOL HÄR. En relativt ny men oroande trend är langning av alkohol via sociala medier. Det är ganska lätt för en tonåring att använda något av de sociala nätverken för att få tag på öl, vin eller sprit. En förfrågan på till exempel Snapchat eller Kik kan ganska snart resultera i »hjälp« från någon som känner någon. På exempelvis Instagram finns langare som visar upp sig via anonyma konton som unga kan följa och komma i kontakt med. Det är något som är viktigt för dig som förälder att känna till.