Vuxna på semester. Fundera på hur du själv gör när du är ute och reser. Väldigt många vuxna ser fest och alkohol som en självklar del av semestern. När väskorna är incheckade fylls baren på flygplatsen ganska snabbt, även om klockan bara är sex på morgonen. Väl på flygplanet säljs både sprit, vin och öl och så fort man kommit till resmålet firas det gärna med en drink på balkongen. Under semestern försvinner ofta normerna kring alkohol som annars gäller hemma. För en del vuxna är det inte konstigt om de dricker öl till lunchen, eller tar sig en drink på eftermiddagen. Så här ser det förstås inte ut när alla har semester, men det är rätt vanligt. Därmed är det inte så konstigt om ungdomar också tänker på alkohol i samband med resor. Tänk därför på hur du gör och att du är en förebild för ditt barn.

Citat

Det finns ingen som säger stopp. Många arrangerade resor skapas för att passa festsugna ungdomar. Tillgången på både alkohol och andra droger är hög och det finns inga vuxna som står i vägen. Ofta kan ungdomarna klampa in på första bästa bar och dricka sig fulla. Oavsett om man åker till partygatan i Ayia Napa, en skidort i Alperna, eller till Malta för att plugga engelska. Även om ditt barn inte vill dricka själv är det riskfyllt att resa utan vuxna. Som förälder är det upp till dig att väga den positiva erfarenheten av att få resa själv mot risken för att något händer.

Prata igenom riskerna. Det är självklart att du som förälder bestämmer, men du måste inte prompt säga nej. Att resa själv kan vara både spännande och lärorikt. Diskutera vad som kan hända och hur viktigt det är att man tar vara på sig själv. Klargör också för ditt barn att människor i andra kulturer kan se helt annorlunda på alkohol och vara betydligt hårdare i hanteringen av berusade ungdomar.

Språkresa. De flesta stora språkresearrangörerna har ett totalt förbud mot alkohol och narkotika. Den resenär som ertappas med det ena eller andra skickas hem på egen bekostnad och får inte pengarna tillbaka. Men det man ska tänka på är att det är omöjligt för arrangörerna att hålla koll på alla ungdomar hela tiden.

Charterresa. De flesta researrangörer har 18-årsgräns. Däremot kan man resa även innan man fyllt 18 år om man kan visa upp en underskrift från föräldrarna. Den underskriften innebär att det är föräldrarnas och inte researrangörens ansvar om något skulle hända.

Alla andra får faktiskt inte. Det är inte konstigt att säga nej till ett barn som vill åka på resa ihop med sina kompisar. Att säga nej är en rättighet du har. Du är inte elak som förälder även om barnets kompisars föräldrar säger ja, och du inte gör det. Sedan kan man fundera på hur ofta det faktiskt är sant att alla andra får, eller om det bara blir så för att det är vad varje barn säger till sina lite tveksamma föräldrar.