Sprit och Starköl är populärast bland killar. Därefter dricker killarna till största del cider och alkoläsk. Vin och folköl däremot är inte särskilt populärt.

Tjejer dricker oftast alkoläsk, Cider eller sprit. De dricker betydligt mindre av starköl, folköl och vin. Det är lika vanligt bland tjejerna att dricka sprit som blanddrycker och det är fler tjejer än killar som dricker sprit.

Smuggelsprit och hembränt. Andelen som druckit smuggelsprit har ökat något de senaste fem åren och i 2017 års undersökning svarar 21 procent av niorna och 40 procent av eleverna i gymnasiets årskurs 2 att de druckit smuggelsprit. Andelen som dricker hembränt minskar. För fem år sedan hade runt 8 procent av eleverna i nian druckit hembränt, idag har det sjunkit till 6 procent. Den upplevda tillgången till alkohol från Systembolaget bland elever i nian och gymnasiet har minskat stadigt under samma period.

Folköl är starkare än många tror. När tonåringar börjar dricka allt starkare saker finns det risk för att de ser svagare drycker som ofarliga. Det kan verka nästan omöjligt att dricka sig full på folköl, men faktum är att det går alldeles utmärkt. Ett sexpack folköl innehåller ungefär lika mycket alkohol som sex normala drinkar.