Berätta hur orolig du blir. Det är aldrig fånigt att visa att man bryr sig eller prata om sina känslor med sitt barn. Det måste vara solklart för tonåringen att han eller hon utsätter dig för stor oro genom att till exempel dricka alkohol eller komma hem för sent.

Bestäm vad som gäller. Det kan vara skönt både för föräldern och för barnet om man kommit överens om konsekvenserna i förväg. Ha gärna en öppen diskussion om vad som ska hända om han eller hon exempelvis kommer hem för sent. Det är bra om det kan kännas som ett ömsesidigt avtal

Prata om det tillsammans. Om tonåringen kommer hem för sent och ni inte redan har bestämt konsekvenserna är det bra om du reagerar. Men om du utan ett ord ger en bestraffning finns det risk att barnet stänger av och att straffet får motsatt effekt. Prata med tonåringen om vad han eller hon själv tycker är en vettig konsekvens och vad ni kan göra för att det inte ska hända igen.

Undvik tomma hot. Ibland tryter tålamodet och man orkar helt enkelt inte prata. Då är det lätt att man drar till med något straff utan att ha funderat. Efter ett tag kanske man ångrar sig. Eller så glömmer man helt enkelt bort det. Istället för att barnet ska lära sig av sina misstag blir det ett tomt hot. Många tomma hot kan göra att respekten för det föräldern säger försvinner. Försök därför stå fast vid det du sagt och det ni kommit överens om. Skulle det vara så att du slängt ur dig något som du sedan ångrar, så säg det. Det är viktigt att ni ändå pratar om det.