Gå inte bakom ryggen. Om ditt barn skulle berätta något om en kompis och du känner att du inte tycker det är rätt att hålla tyst om det, måste du förklara varför. Det handlar ju inte om att skvallra, utan om att bry sig. Eftersom ditt barn valt att berätta finns antagligen, innerst inne, en förhoppning om att du ska ingripa. Låt din dotter eller son få veta vad du tänker göra så att han eller hon inte känner att du sviker ett förtroende.

Ta inte hela rollen som kurator själv. Ta hjälp av andra vuxna. Först och främst bör du ta kontakt med barnets föräldrar. Om de inte tar tag i situationen kan du alltid kontakta kuratorn i skolan eller socialtjänsten. Det viktiga är att någon reagerar snabbt. Ingen tonåring ska behöva må dåligt utan att någon vuxen bryr sig.

Andelen alkholkonsumenter i ärskurs 9, 1971-2013

Prata med andra kloka människor. Om något händer finns en rad olika organisationer som är vana vid att prata med både ungdomar och föräldrar om alla sorters frågor och funderingar. Några förslag hittar du här. Kanske har du också någon i din närhet som har erfarenhet av liknande saker.