Gå inte bakom ryggen. Om ditt barn skulle berätta något om en kompis och du känner att du inte tycker det är rätt att hålla tyst om det, måste du förklara varför. Det handlar ju inte om att skvallra, utan om att bry sig. Eftersom ditt barn valt att berätta finns antagligen, innerst inne, en förhoppning om att du ska ingripa. Låt din dotter eller son få veta vad du tänker göra så att han eller hon inte känner att du sviker ett förtroende.

Ta inte hela rollen som kurator själv. Ta hjälp av andra vuxna. Först och främst bör du ta kontakt med barnets föräldrar. Om de inte tar tag i situationen kan du alltid kontakta kuratorn i skolan eller socialtjänsten. Det viktiga är att någon reagerar snabbt. Ingen tonåring ska behöva må dåligt utan att någon vuxen bryr sig.

 

Prata med andra kloka människor. Det finns många som är väldigt duktiga på vad man kan göra när sådant här händer. Kanske har du någon i din närhet som har erfarenhet av liknande saker. Du kan också höra av dig till olika organisationer som är vana vid att prata med både ungdomar och föräldrar om alla sorters frågor och funderingar. Några förslag hittar du på sidan 134 –135.