Ring och stäm av läget. Är du borta kan du ringa och kolla av läget under kvällen. Ring inte för att kontrollera om din tonåring verkligen sköter sig, utan visa att du bryr dig och att du vill vara närvarande fast du inte är där. Tala gärna om i förväg att du tänker ringa så att ditt barn förstår varför.

Ryktet sprids blixtsnabbt. Eftersom ungdomar är allt mer uppkopplade på nätet sprids saker väldigt enkelt. Skriver man något på exempelvis Kik, Snapchat eller Facebook kan det lätt spridas vidare till hundratals personer på bara några sekunder. Om man skriver att man är ensam hemma eller bjuder in till fest kan det lätt hamna hos fel personer. Det gäller förstås inte bara sociala medier. Skickar man ett sms och bjuder in en kompis, kan det hända att kompisen berättar det för fler, som i sin tur bjuder in ännu fler. Även om den som har festen har för avsikt att bara bjuda in några vänner, kan oinbjudna gäster dyka upp och det kan sluta med kaos.

 

Ta hjälp av andra vuxna. Berätta för andra föräldrar eller grannar att ditt barn kommer vara ensamt hemma. Kanske kan någon vuxen i närheten komma förbi och titta till ungdomarna under kvällen. Det räcker inte alltid att ringa. Ett problem med fester som urartar är att ungdomar inte vågar höra av sig till någon vuxen i tid. De kanske själva har druckit och är rädda för att bli avslöjade eller skäms så mycket att de inte törs be om hjälp. Därför kan det vara skönt för alla inblandade att någon kommer dit och kollar.

Hjälp till att säga nej. De flesta tonåringar vill faktiskt inte ställa till med någon jättefest bara för att föräldrarna är borta. Ofta är det kompisar eller folk runtomkring som trycker på, och då är det svårt att säga nej. Förklara att det ibland kan kännas knepigt, men att det egentligen är moget och smart att säga ifrån. Skulle det kännas för jobbigt kanske ni kan komma överens om att din dotter eller son kan få skylla på dig.

Plocka bort frestelser. Är det dags för fest, och du vet om det, kan det vara bra att se till så att det inte finns onödiga saker som lockar i hemmet. Har ni till exempel ett barskåp hemma kan det vara bra att låsa eller tömma det för att inte riskera att din tonåring eller någon av kompisarna gör det. Det är långt ifrån alla tonåringar som tar alkohol av sina föräldrar, men omkring 11 procent av alla elever i nian som dricker säger att de tagit alkohol från sina föräldrar utan lov. Fundera över om det kan finnas andra saker i hemmet som kan vara farliga i händerna på en tonåring. Det kan till exempel vara bra att hålla lite koll på medicinskåpet om du vet att du har starka sömn- eller värktabletter där.

Du måste inte lämna tonåringen ensam. Om du inte låter din tonåring vara ensam hemma behöver inte det betyda att du inte litar på din son eller dotter. Det är bra att umgås hela familjen även utanför hemmet och det är inte alls säkert att tonåringen tycker det är så tråkigt som hon eller han kanske först ger sken av. Att lära sig att kompromissa är dessutom viktigt.